Guatemala: A világ kávéi-a kávék világa...


Guatemalában nem véletlenül a kávé az ország első számú exportcikke.
Éves termelés: 3.4 millió zsák ( 1 zsák = 60 kg)
Sok rajongó és kávé szakértő gondolja úgy, hogy Guatemala kávéja a legjobb egész Közép-Amerikában: érdekes és összetett íze maga mögé utasítja a szomszédos Mexikó termelőit.
Bár a kávét 1750-ben jezsuita szerzetesek hozták be az országba, az 1860-ban ide érkező németek fejlesztették ki az iparágat.
Kis ültetvények virágoztak a délnyugati Amatitlan és Antigua területeken.
Mára az ország lakossága 25%-ának megélhetése kötődik a virágzó kávéiparhoz.
A legfőbb oka Guatemala rendkívüli sikerének a földrajzi adottsága. A körülmények tökéletesek a lenyűgöző, összetett ízvilágú arabica termesztéshez.
A legtöbb ültetvény, nagyon változatos, 500-5000 méteres tengerszint feletti magasságon fekszik, azokat azonban a hideg északi szelektől és közvetlen napsütéstől óvni kell. 
A zöldellő vidék ideális feltételeket nyújt a klasszikus, árnyékos kávétermesztés számára. Ilyen körülmények között a növény lassabban fejlődik, ám a babokban több természetes cukor halmozódik fel és az ízük intenzitása is erősebb lesz. 
A guatemalai kávé 98%-át árnyékban termesztik. A rendszeres esőzés is áldás Guatemala fermerjainak. A csapadék bőséges és jól előrejelezhető, ami ideális feltételeket teremt a kávé termesztéséhez és feldolgozásához is.
Ilyen idilli körülmények mellett Guatemala igazi ízkavalkádot állít elő, köszönhetően a rengeteg mikroklímának. Ezekből több mint 300 van az országban, okozói pedig vulkánok, hegyek és tavak. A guatemalai kávécsalád ezért hihetetlenül sokszínű. 
Az északi területek földjein fekvő Huehuetenango kávéja például jó ismert gyümölcsös-savas jegyeiről, ám ugyanilyen jó minőségű sok más terület, többek között az Acatenango, Atitlan, és Quiché kávéja is.
​  
 
Közzétéve: 2020. márc. 25.