Brazília: A világ kávéi-a kávék világa


Brazília  a világ legnagyobb kávétermelője: a kávé babok egyharmada ebből az országból származik .
Évente 43.2 millió zsák (1 zsák = 60 kg)
Ízjegyek: telt. lágy, csokoládés
Szüretidőszak: április-október
1727 óta termesztenek kávé növényt, amióta Francisco de Mello Palheta a Francia Guayana-i Cayenne-ből elhozta azt Braziliába. A francia kormányzónak eszében sem volt adni az értékes terményből, de felesége, aki jóképűnek találta Palhetát, titokban adott neki belőle. 
Ezt követően a brazíl termelés megindult, és egyre nagyobb méreteket öltött. Az ország területének mintegy harmada alkalmas a kávétermesztésre és napjainkban szerte Brazíliában kis farmok, ültetvények ezrei foglalkoznak a kávé növény neveléséve.
Az itt termelt kávé 80 % arabica, melyet 550-1100 méteres tengerszint feletti magasságon termesztenek. A maradék 20 %-ot a robusta adja.
 A brazíl kávé legnagyobb része száraz feldolgozású, vagyis napon szárítják. Ez azon kevés országok egyike, ahol ezt a módszert a klíma lehetővé teszi. Mivel jól elkülöníthető nedves és száraz évszakok váltakoznak. Ezért a leszüretelt kávénak bőséggel van ideje megszáradni.
Az innen származó kávé gyakran hordoz hamus, földes jegyeket, s világszerte ismert selymesen lágy ízéről. Gyakran használják azt eszpresszó keverékekben. Nem csak szép cremát fejleszt, hanem édeskés, testes jelege jó alapot ad többi összetevő markánsabb ízeinek.
Annak ellenére, hogy igazán nagy mennyiségű kávéval árasztják el a világot, itt is megtalálható olyan kis ültetvények melyek igen magas minőségű speciality kávékat adnak a kávé rajongónak. Ilyen például a Cerrado régióbeli Chapadao de Ferro és Serra da Salita.
 
Közzétéve: 2020. márc. 25.