Brazília: A világ kávéi-a kávék világa


Brazília  a világ legnagyobb kávétermelője: a kávé babok egyharmada ebből az országból származik .
Évente 43.2 millió zsák (1 zsák = 60 kg)
Ízjegyek: telt. lágy, csokoládés
Szüretidőszak: április-október
1727 óta termesztenek kávé növényt, amióta Francisco de Mello Palheta a Francia Guayana-i Cayenne-ből elhozta azt Brazíliába. A francia kormányzónak eszében sem volt adni az értékes terményből, de felesége, aki jóképűnek találta Palhetát, titokban adott neki belőle. 
Ezt követően a brazil termelés megindult, és egyre nagyobb méreteket öltött. Az ország területének mintegy harmada alkalmas a kávétermesztésre és napjainkban szerte Brazíliában kis farmok, ültetvények ezrei foglalkoznak a kávé növény nevelésével.
Az itt termelt kávé 80 % arabica, melyet 550-1100 méteres tengerszint feletti magasságon termesztenek. A maradék 20 %-ot a robusta adja.
 A brazil kávé legnagyobb része száraz feldolgozású, vagyis napon szárítják. Ez azon kevés országok egyike, ahol ezt a módszert a klíma lehetővé teszi. Mivel jól elkülöníthető nedves és száraz évszakok váltakoznak. Ezért a leszüretelt kávénak bőséggel van ideje megszáradni.
Az innen származó kávé gyakran hordoz hamus, földes jegyeket, s világszerte ismert selymesen lágy ízéről. Gyakran használják azt eszpresszó keverékekben. Nem csak szép cremát fejleszt, hanem édeskés, testes jelege jó alapot ad a többi összetevő markánsabb ízeinek.
Annak ellenére, hogy igazán nagy mennyiségű kávéval árasztják el a világot, itt is megtalálhatóak olyan kis ültetvények melyek igen magas minőségű speciality kávékat adnak a kávé rajongónak. Ilyen például a Cerrado régióbeli Chapadao de Ferro és Serra da Salita.
 
Közzétéve: 2020. márc. 25.